Categories
P7

P7 Prezentarea portofoliului

Pasul 7 în Ghidul pentru elevi

După ce elevii au finalizat portofoliul, urmează realizarea unei prezentări publice. La aceste eveniment vor fi invitați reprezentanți ai autorităților publice, adulți din comunitate, alți elevi și profesori din școală. Acest pas se realizează pe parcursul a două lecții. În prima lecție se planifică organizarea prezentării publice și se realizează o repetiție a acesteia, iar în cea de-a doua lecție se realizează prezentarea publică propriu-zisă.

  1. Organizarea prezentării. Asigurați-vă că fiecare elev/elevă are un rol în organizarea prezentării. Principalele responsabilități pe care elevii le pot avea sunt descrise în Ghidul pentru elevi. Împărțiți aceste responabilități în mod democratic și asigurați-vă că toată lumea știe exact ce are de făcut până la prezentare și în timpul acesteia. Este important ca fiecare elev/elevă să se simtă confortabil cu rolul pe care îl are și să înțeleagă responsabilitatea pe care o are pentru succesul întregului proiect.
  • Finalizarea conținutului prezentării. Elevii vor desemna persoanele care vor realiza prezentarea orală, pe baza textului realizat în pasul anterior de unul dintre grupuri. Cei care prezintă nu trebuie neapărat să fie cei care au scris textul. În plus, textul produs inițial poate fi adaptat de cei care îl prezintă pentru a se simți confortabil cu ceea ce au de spus. Ajutați persoanele desemnate să pregătească prezentarea și să capete încredere în abilitățile lor de a vorbi în public. Ghidul pentru elevi conține câteva sfaturi. Împărtășiți din experiențele dumneavoastră de a vorbi în public pentru a-i ajuta să depășească tracul. Textul discursului va fi încărcat de elevi pe platformă. Este important ca acest text să fie redactat înaintea prezentării pentru a-i ajuta pe elevi să formuleze cele mai potrivite fraze, să își aleagă cu grijă cuvintele, să asigure coerență prezentării și să nu se bazeze pe ce vor putea spune pe moment în ziua evenimentului. Discursul scris nu trebuie însă citit la prezentare. Elevii îl vor memora. Realizați o repetiție generală în fața clasei pentru a vă asigura că toată lumea este pregătită, că fiecare elev/elevă știe când îi vine rândul să prezinte și că știe ce are de spus. Explicați elevilor că este important ca prezentarea să fie coerentă, clară și interesantă.
  • Desfășurarea prezentării. În acest moment rolul dumneavoastră este minim. Elevii sunt cei care se ocupă de buna desfășurare a evenimentului atât „în fața scenei”, cât și „în spatele scenei”. De aceea, una sau mai multe repetiții sunt importante. Transmite-ți-le un mesaj de încurajare înainte de începerea evenimentului și un mesaj de felicitare după încheierea lui (în public sau în privat).

Platforma

Reamintiți elevilor sarcinile referitoare introducerea de informații pe platforma www.cetateanul.intercultural.ro, conform instrucțiunilor din Ghidul pentru elevi. La acest pas va fi introdus pe platfromă textul prezentării portofoliului.