Pasul 2 în Ghidul pentru elevi
Este important ca problema selectată să fie una căreia să i se poată propune o soluție rezonabilă, ce ține de sfera politicilor publice și care să poată fi pusă în practică. Elevii trebuie sa examineze toate informațiile obținute despre problemele din cadrul comunității, înainte de a selecta pentru studiu o problemă anume. Vă sugerăm să folosiți următoarele proceduri:
- Stabilirea procedurii de selectare a problemei clasei. Înainte de a discuta problemele identificate, elevii se vor pune de acord asupra procedurii pe care o vor utiliza pentru selecție. Prezentați elevilor procedurile de selecție descrise în Ghidul pentru elevi și discutați avantajele și dezavantajele fiecărei proceduri. Apoi, îndrumați elevii să aleagă procedura de selectare a problemei pe care o vor folosi la finalul acestui pas.
- Pregătirea analizei:
- Afișați lista cu toate problemele pentru care a fost completat Formularul de identificare a problemelor. Oferiți elevilor posibilitatea de a adăuga și alte probleme pe listă, dacă le consideră relevante, chiar dacă nu au completat formularul pentru ele.
- Ajutați elevii să identifice problemele asemănătoare și să le grupeze în categorii.
- Împărțiți clasa în cele 6 grupuri formate anterior și asigurați-vă că au toți acces la Formularele de identificare a problemelor. În funcție de numărul de formulare completate puteți opta, fie pentru a da fiecărui grup sarcina să analizeze toate formularele completate, fie pentru a împărți formularele între grupuri, astfel încât fiecare grup să aibă o parte dintre formulare de studiat.
- Lucrul pe grupuri. Fiecare grup are sarcina să analizeze problemele conform instrucțiunilor din Ghidul pentru elevi și să propună o problemă pentru a fi studiată de întreaga clasă, descriind-o pe scurt. Problemele din lista inițială care se decide să fie eliminate se șterg din listă.
- Examinarea informațiilor. Înainte de a lua o decizie despre problema care va fi studiată de întreaga clasă, antrenați elevii într-o discuție despre ceea ce au învățat deja despre politici publice și despre problemele comunității. Discutați aspecte precum:
- Ce ați învățat despre problemele comunității?
- Care dintre probleme necesită o rezolvare urgentă?
- Pot fi aceste probleme rezolvate prin dezvoltarea unor politici publice?
- Care sunt problemele pentru care există deja politici publice dar acestea nu funcționează?
- Care dintre problemele comunității prezintă interes pentru voi și vă preocupă?
- Realizarea unor cercetări adiționale, dacă acest lucru este necesar. Daca elevii nu știu îndeajuns de multe lucruri pentru a lua o decizie, sau dacă doresc să exploreze și alte probleme înainte de a decide, dați-le sarcini pentru a aduna informațiile necesare, utilizând formularul de identificare a problemelor.
- Selectarea problemei. Dacă toți elevii se simt pregătiți pentru a lua o decizie, aplicați procedura de vot pe care elevii au ales-o la începutul lecției.
Portofoliul și platforma

Reamintiți elevilor sarcinile privind introducerea de informații pe platforma www.cetateanul.intercultural.ro, conform instrucțiunilor din Ghidul pentru elevi. La acest pas va fi prezentată problema selectată.