Despre program

Institutul Intercultural Timișoara este partenerul din România al Rețelei Internaționale CIVITAS, inițiată de Center for Civic Education, S.U.A. Rețeaua CIVITAS include parteneri din peste 50 de țări din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și Asia. Activitățile din România se focalizează în principal pe promovarea metodei de educație civică Proiect: Cetățeanul și au fost inițiate în 2003, în colaborare cu Florida Law-Related Education Association. Din 2016, programul este realizat în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

Aplicarea metodei Proiect: Cetățeanul se face în baza Protocolului de colaborare nr. 40506/27.10.2004 semnat între Ministerul Educației și Cercetării și Institutul Intercultural Timișoara. Conform acestui Protocol de colaborare, Ministerul recomandă Proiect: Cetățeanul ca metodologie ce poate fi inclusă în cadrul strategiilor didactice utilizate la disciplina Cultură civică la clasa a VII-a. Textul complet al Protocolului de colaborare, alte informații și materiale utile pentru aplicarea metodei, precum și prezentări
succinte ale proiectelor realizate de clase din diferite zone ale țării, sunt disponibile la www.cetateanul.intercultural.ro. Și proiectul clasei voastre poate fi inclus pe acest site. Pentru aceasta, respectați instrucțiunile profesorului și pe cele din prezentul ghid.

Aceasta este cea de-a treia ediție a ghidului în limba română, prima ediție fiind publicată de Institutul Intercultural Timișoara în 2003, iar a doua în 2011. Acest ghid prezintă o adaptare la contextul românesc a versiunii originale a metodei realizate de Center for Civic Education. Ghidul a fost elaborat de Institutul Intercultural Timișoara, pe baza experienței utilizării metodei în sute de școli din România, precum și a sugestiilor primite de la mai multe cadre didactice, formatori și inspectori, cărora le mulțumim.
Ghidul se distribuie gratuit. El poate fi preluat gratuit și în format electronic de la www.cetateanul.intercultural.ro

Publicație realizată cu sprijinul Romanian-American Foundation